ERGONOMIE IN DE KEUKEN: DE KEUKENDRIEHOEK

Ergonomie en gebruiksvriendelijkheid is heel belangrijk tijdens het koken. Daarom zie je de keuken best als een werkplek. Hoe beter de indeling, hoe minder afstanden je moet afleggen en hoe sneller en nauwkeuriger je kan werken. In de keuken zal de af te leggen afstand vooral bepaald worden door de kookplaat, de spoelbak en de koelkast. Samen vormen deze de werkdriehoek of keukendriehoek.

De loopafstand kan je berekenen door de lengte van de zijden op te tellen. Bij een ergonomische keuken zal dit tussen de 6 en 8 meter liggen. De afstand tussen de spoelbak en kookplaat hou je best onder de twee meter omdat hier de meeste interactie gebeurt. Zo voorkom je onnodig geloop en kan je de kookpotten makkelijk vullen met water.

 

KEUKENINDELING: I-VORMIGE KEUKEN

I-vormige keukenindeling

Bij een rechte keukenopstelling liggen alle elementen van de keukendriekhoek op één rechte lijn. De spoelbak wordt best centraal geplaatst omdat deze het vaakst gebruikt wordt. Om voldoende werkruimte te hebben voorzie je best een vrije werkbladruimte van 300cm. Deze mag onderbroken worden door de spoelbak en het kookvuur. De I-vormige keuken is uitermate geschikt voor smalle ruimtes maar is de minst aangeraden opstelling vanuit praktisch en ergonomisch standpunt.

 

KEUKENINDELING: L-VORMIGE KEUKEN

L-vormige keuken

De L-vormige keuken is één van de meest voorkomende keukenopstellingen. De werkdriehoek is nu optimaal om te koken met zo weinig mogelijk verplaatsing. Vroeger hadden L-keukens of hoekkeukens last van verloren ruimte in de hoeken maar dankzij hedendaagse technieken is dit geen probleem meer. Je kan nu kiezen voor hoekschuiven of complexere systemen die de ruimte optimaal benutten.

 

KEUKENINDELING: U-VORMIGE KEUKEN

U-keuken

Een U-vormige keuken is ideaal om minimale afstanden af te leggen. Alles is binnen handbereik en er is voldoende werk- en bergruimte. Om een U-keuken te plaatsen moet je wel over voldoende ruimte beschikken. De dubbele opstelling neemt al snel 120cm in beslag. Voor een vlotte circulatie is het aan te raden enkel U-vormige keukens te plaatsen in ruimtes die minstens 4 meter breed zijn.

 

 

KEUKENINDELING: PARALLELLE KEUKEN

keukenindeling parallel

De parallelle keuken wordt vaak gebruikt door professionele chef-koks vanwege de optimale circulatie. Je kan de keuken verlaten langs beide kanten en indien gewenst, gebruiken langs beide zijden van het eiland. Wanneer je kiest voor een parallelle keuken is het wel aangeraden de kookplaat en de spoelbak in hetzelfde keukenblok te zetten. Dit om vlekken op de grond te vermijden.

 

 

KEUKENINDELING: KOOKEILAND

Keukenindeling met eiland en keukendriehoek

Keukeneilanden zijn de laatste jaren erg in trek bij open woningen. Ze geven een extra dimensie en bakenen de kookruimte visueel af van de woonkamer of eetkamer. Zo kan je in contact blijven met de gasten zonder dat ze zien wat er gebeurt in de keuken. Om een keukeneiland te plaatsen, moet je wel voldoende ruimte hebben. Als dit niet het geval is, kan je ook kiezen voor een verplaatsbaar of halfopen keukeneiland.