Een nieuwe keuken kopen is vaak een grote aankoop waar een heel proces aan vooraf gaat. Er komen vast allemaal vragen in je op, zoals waar je het beste een keuken kopen kan en waar je op moet letten bij een keuken kopen. Natuurlijk zijn bij een keuken kopen tips meer dan welkom. Om je te helpen bij deze investering hebben wij de belangrijkste tips voor de aankoop van een nieuwe keuken voor je op een rijtje gezet.

Tip 1 | Een keuken kopen moet een feestje zijn

Je hebt waarschijnlijk lang gespaard voordat je een keuken kopen ging. Daarnaast zal je een lange tijd in dezelfde keuken koken. Laat je dus goed adviseren en neem de tijd voor jouw beslissing. Het gaat immers om een grote uitgave, waar je lange tijd plezier van wilt hebben. Overhaasten is nooit een goed idee. Keukenzaken willen ook klanten die blij zijn en hebben er niets aan als je later het gevoel hebt dat je misschien te snel besloten hebt.

 

Tip 2 | Ga goed voorbereid naar de keukenzaak

Ook bij een keuken kopen is een goed begin is zoals altijd het halve werk. Voordat je op pad gaat om een nieuwe keuken te kopen, zijn er aantal dingen waar je over na moet denken:

  • Stel een wensenlijst samen: Bedenk je wat je in je nieuwe keuken wil hebben aan kastruimte en keukenapparatuur. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk een om een keuken te kopen zonder apparatuur, als je dit bijvoorbeeld nog hebt van je oude keuken;
  • Maak een afspraak: Maak een afspraak in de winkel waar je naartoe gaat, zo weet je zeker dat de keukenadviseur voldoende tijd voor je heeft. Een afspraak voor een nieuwe keuken kan makkelijk een paar uur duren, wil je dit niet? Geef dit dan aan wanneer je de afspraak maakt;
  • Stel voordat je weggaat een budget vast dat je aan een nieuwe keuken wil en kan besteden. Dit is wat ons betreft een van de belangrijkste keuken kopen tips. Het vaststellen van een budget voorkomt dat je je tijd verspilt met onbetaalbare luxe. Sommige mensen vinden het niet fijn om het budget aan de verkoper te noemen, maar het is heel onhandig als je een keuken laat uitrekenen die achteraf veel te duur uitpakt. Wees daarom duidelijk naar de verkoper over je budget zodat hij weet in welke richten hij moet adviseren, en bewaak zelf ook goed jouw budget;
  • Meet voordat je naar de afspraak gaat je keuken op en teken deze dan op schaal, zodat je meteen aan de slag kunt met de keukenadviseur. Zeg hierbij wel dat er nog een deskundige medewerker op locatie moet komen meten, zodat jij niet aansprakelijk bent voor meetfouten.
  • Ga je een keuken kopen voor een nieuwbouwhuis, neem dan de bouwtekeningen mee. Bedenk dat de werkelijke maten kunnen afwijken van de bouwtekening! Houd daarmee rekening bij het ontwerp. Zodra de woning is gerealiseerd is het belangrijk dat je de keukenruimte nameet of laat nameten door de keukenzaak. Soms is aanpassing van het ontwerp nodig omdat de ruimte groter of kleiner is geworden dan de tekening.

Tip 3 | Weet waar je je keuken kopen moet

Waar je het beste een keuken kopen kunt, hangt af van verschillende factoren, zoals de prijsklasse waarin je zoekt en wat je belangrijk vindt bij een keukenzaak. Check voordat je een winkel gaat bezoeken de reviews over het bedrijf en of de winkel CBW-erkend is. Bij een kostbare aankoop als een keuken wil je zeker zijn van je aankoop. Een CBW-erkende winkel biedt die zekerheid. Je kunt hier checken of de winkel waar jij wilt gaan kijken CBW-erkend is. CBW-erkende winkels bieden extra zekerheid voor jouw aanbetaling, de productgarantie en bij eventuele geschillen. In bijna alle aankopen moet je namelijk een aanbetaling doen, wat kan oplopen tot hoge bedragen. CBW-erkende winkels bieden een aanbetalingsregeling, waarbij jouw aanbetaling wordt verrekend bij een andere CBW-erkende winkel als de eerste winkel failliet gaat.*

 

Tip 4 | Keuken ontwerpen: Wat niet gaat, dat gaat niet

Voor de indeling van je nieuwe keuken moet je onthouden dat sommige dingen simpelweg niet kunnen. Heb je bijvoorbeeld een kleine ruimte? Dan zal bijvoorbeeld een keukeneiland niet geschikt zijn, omdat je dan te weinig bewegingsruimte overhoudt. Een andere tip voor de indeling van de keuken is: zorg ervoor dat je altijd een driehoek met genoeg bewegingsruimte creëert tussen de koelkast, het fornuis en de gootsteen. Zo kun je ideaal gebruik maken van je nieuwe keukeninrichting. Een keuken ontwerpen, indelen en inrichten is een secuur en specialistisch werk waarbij je de keuken kunt creëren die jij wilt, maar laat je goed adviseren over wat wel en niet kan en luister er ook naar.

Tip 5 | Nooit overhaasten met de keukenofferte

Vraag om een goed onderbouwde keukenofferte om niet voor verrassingen te komen te staan. Een nieuwe keuken bestaat vaak uit veel verschillende onderdelen. Lees de offerte, voordat je gaat tekenen, goed door en stel vragen als je iets niet begrijpt of als iets niet zo beschreven staat zoals je hebt besproken. Een foutje is namelijk heel snel gemaakt bij een samengesteld product als een keuken! En achteraf corrigeren is kostbaar en omslachtig. Bedenk ook dat het ondertekenen van een offerte al een koopovereenkomst is. Je hoeft nooit te tekenen voor alleen het meekrijgen van een offerte. Wel kunnen sommige keukenzaken het beleid hebben om hun ontwerp niet mee te geven uit concurrentieoverwegingen, dat mogen ze doen want er zit veel tijd en creativiteit in!

 

Tip 6 | Maak een schriftelijke afspraak over de betaling

Zorg ervoor dat de betalingsafspraak schriftelijk wordt opgesteld en ondertekend, zo kan daar geen misverstand over ontstaan en kom je niet voor een verrassing te staan. CBW-erkende keukenzaken mogen maximaal 15% van de kosten als aanbetaling vragen. De rest wordt ofwel bij aflevering, ofwel een paar dagen voor aflevering per bank gevraagd. Daarnaast is de keuken kopen op afbetaling soms ook mogelijk. Informeer naar de mogelijkheden bij de keukenzaak of bij jouw eigen financieringsinstelling. Als je een financiering nodig hebt, sluit dan de koop pas als de financiering rond is.

 

Tip 7 | Kies voor een CBW-erkende keukenzaak

Dit is de gouden tip bij het kopen van een nieuwe keuken. Mocht er iets mis gaan, zoals een faillissement van ‘jouw’ keukenzaak, dan heb je verschillende rechten wanneer je je aankoop heb gedaan bij een CBW-erkende keukenzaak. Zo wordt jouw aanbetaling door een andere CBW-erkende keukenzaak verrekend met een nieuwe aankoop bij een ander CBW-erkend bedrijf*. Daarnaast geven CBW-erkende woonwinkels minimaal twee jaar garantie op je aankoop en kun je met klachten of conflicten terecht bij de onpartijdige Geschillencommissie (goedkoop, snel en deskundig). Kies voor zekerheid en garantie, koop je keuken bij een CBW-erkende keukenzaak. Voor meer keuken kopen tips op maat kun je contact met ons opnemen via het contactformulier.