Magnetrons

Een magnetron is tegenwoordig een onmisbaar apparaat in vrijwel elke nieuwe keuken. Hoewel de meeste keukens een combimagnetron bevatten, zijn er nog steeds veel liefhebbers van de traditionele magnetron. Vooral wanneer er verschillende ovenopties in de keuken worden geplaatst, zoals een combi-oven of heteluchtoven. Naast de inbouwmagnetron is er ook de vrijstaande magnetronoven die op het keukenblad wordt geplaatst. Deze magnetronoven wordt voornamelijk gebruikt voor het ontdooien van diepgevroren voedsel of het opwarmen van kant-en-klare maaltijden of restjes.

 

Hoe werkt een magnetron?

Een magnetronoven werkt op basis van microgolven. Deze microgolven brengen de watermoleculen in het voedsel in beweging, waardoor de temperatuur van het voedsel stijgt. Hoe meer watermoleculen aanwezig zijn, hoe langer het duurt om het voedsel te verwarmen. Het is belangrijk om te weten dat ijzer niet in de magnetron mag worden geplaatst, omdat dit vonken kan veroorzaken en uiteindelijk de magnetron kan beschadigen.

 

Inbouw- en vrijstaande magnetrons

Er zijn inbouwmagnetrons die, net als andere inbouwapparatuur, iets duurder zijn dan gewone magnetrons voor op het keukenblad. De vormgeving van magnetrons en andere inbouwapparatuur wordt steeds meer op elkaar afgestemd, waardoor ze een naadloos geheel vormen in de keuken.

 

Gebruiksgemak van de magnetron

Een magnetron is eenvoudig te bedienen, omdat je meestal alleen een vermogensknop en een timer nodig hebt. Moderne magnetrons hebben vaak ook standaardprogramma’s waarbij je het soort voedsel en de hoeveelheid kunt instellen voor het ontdooien. De magnetron doet vervolgens de rest.

 

Handige functies van de magnetron

Naast de bekende functies van de magnetron, zijn er ook minder bekende maar handige toepassingen. Door wat water op een stapel borden te doen en deze in de magnetron te plaatsen, kun je de borden snel opwarmen. Daarna kun je het eten op de voorverwarmde borden serveren, zodat het minder snel afkoelt. Dit zorgt niet alleen voor een betere smaakervaring, maar oogt ook luxueuzer!

 

Als je snel kokend water nodig hebt voor bijvoorbeeld soep of thee, biedt de magnetron uitkomst. Let wel op dat je jezelf niet verbrandt bij het uitnemen van het glas of de beker. Door een plastic lepel of iets dergelijks in het glas te plaatsen, voorkom je dat het water plotseling overkookt wanneer je het uit de magnetron haalt. In een magnetron zie je namelijk niet altijd of het water al kookt, omdat de hitte niet van onderen komt zoals bij een waterkoker of een pan op het vuur.

 

Voor meer informatie over magnetrons in de keuken kun je contact opnemen met een van onze adviseurs of een bezoek brengen aan de Enka Keukens winkel. Wij helpen je graag bij het vinden van de perfecte magnetron voor jouw keuken!

Meer inspiratie nodig?

Bekijk onze folder

Folder bekijken >

Ontvang onze magazine

Vraag deze kostenloos aan >

Doe inspiratie op

Bekijk onze inspiratie pagina >